За Робо Лига България

Преди шест години създадохме Робо Лига България, като платформа за развитие и обмен на идеи в областта на роботиката. Верни на традицията, с удоволствие Ви каним на поредното Националното Състезание по Роботика. Надяваме се отново събитието да събере млади ентусиасти и опитни професионалисти пред предизвикателството да конструират и програмират сами автономни роботи, с които да вземат участие в разнообразието от дисциплини.  Очакваме Ви с нетърпение! Следете фейсбук страницата ни за подробности. Вижте правилата ни по-надолу в страницата.

От екипа на Робо Лига България

Малко история - Робо Лига България 2017

В събота,  25.11.2017 се проведе петото Национално състезание по роботика - Робо Лига България, което отново събра любители и професионалисти от цялата страна на зрелищни Робо надпревари. Десетки отбори участваха с роботите си в категориите: Следене на линия, 3D лабиринт, Свободен стил и Дрон битка.

Всяка година Робо Лига се радва на все повече и повече посетители, но този път броят на малчуганите беше най-голям спрямо изминалите години.

Отбор Bit Electronics отново завоюваха най-много титли с техните пъргави роботи. Русенският отбор за пореден път станаха за пример с разработките си. Те грабнаха първо и второ място в категорията „Следене на линия“ и второ и трето - в „3D лабиринт“.

Възпитаници на Технологическо училище „Електронни системи“, София, пък спечелиха първо място на 3D лабиринт и трето място в категория „Следене на линия“.

В категория „Свободен стил“ бяха представени едни от най-интересните и оригинални роботи. Всички роботи от тази категория имат своя мисия – едни са създадени да ни развеселяват и да ни радват с компанията си, други са направени с образователна цел, а трети се грижат за хората и околната среда.

В подкатегория Младши (под 15г.) отбор The Unicorns, от Панагюрище, спечелиха публиката и съдиите с Балончо - роботчето което само прави сапунени мехурчета. На второ място се наредиха децата от „Университет за деца“, София, с проекта им за обучение на начинаещи и деца - Spongybo. Трети станаха отбор Goga, също от София, с техния еко-робот Капачко, който превръща рециклирането в забавна игра.

В подкатегория Старши (над 15г. ) Варненският отбор KIBANDA, изумиха всички с комплексността на своето творение – Piggybot, който пъргаво следеше лазер. Второ място спечелиха пловдивчаните от Kelly onе с робота Кelly, който може да се грижи за домашния уют и сигурност. Трето място бе отсъдено за Робо-ръката на „Университета за деца“.

За пръв път в България се проведе Дрон битка. Drone ARENA построиха първата по рода си светеща писта за микро дронове на няколко нива. Дроновете се състезаваха в три класа: Визуално летене; FPV racing и FPV racing brushless.

Никола Шейтанов стана първенец на „Визуално летене“и финишира на второ място в клас „FPV racing“. На второ място във „Визуално летене“ се класира Иван Джукелов, следван от Мартин Джукелов. Иван Джукелов финишира трети на „FPV racing brushless“. Първи на в клас „FPV racing“ стана Захари Митев, а третото място бе отсъдено на Анна Шейтанова.

За първо място на „FPV racing brushless“ се пребори Дилян Печев, а Кристиян Саралиев си спечели второ място в това състезание.

„Робо Лига България“ се случи за пета година благодарение на генералното спонсорство на „Вистеон Електроникс България“.

 

За Робо Лига България

 За пета поредна година „Робо Лига България“ дава възможност на всички интересуващи се от роботика да обменят опит и да покажат таланта си. Събитието е платформа за създаване, споделяне и развитие на идеи в областта на Роботиката. То е дългосрочна инициатива, която цели да събере ученици, студенти и професионалисти ентусиасти в това състезание с роботи, за да стимулира тяхната изобретателност. Категориите са създадени така, че да дадат възможност на участниците да реализират интересни хардуерни и софтуерни решения чрез своите роботи.

 

За Вистеон Електроникс България

 Вистеон е глобална технологична компания, която разработва и произвежда иновативни решения за автомобилната електроника и свързаност за най-големите автомобилни производители. Водещ производител на продукти за автомобила, свързани с информация за водача, аудио и инфотейнмънт системи. Развойният център в София е най-големият за компанията и присъства на българския пазар от 2001г. В него работят над 800 служители по над 30 различни проекта и разработват софтуер, хардуер и механика за автомобилна електроника: табла, дисплеи, мултимедийни устройства, комуникационни модули и др.